ΕΠΙΚΑΙΡΑ 22/04/2010 Τα μυστικά της τέχνης της αφήγησης

Λόγος εύθραυστος κι αθάνατος

Μια εμπεριστατωμένη και σε βάθος προσέγγιση της τέχνης της αφήγησης και της αθέατης πλευράς των παραμυθιών επιχειρεί η Λίλη Λαμπρέλλη με το συγκεκριμένο βιβλίο, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί ζωγραφικό έργο της εικαστικής καλλιτέχνιδας Ειρήνης Ηλιοπούλου. Το παραμύθι και η αφήγηση ήταν πάντα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση. Αυτοσχέδιες ιστορίες που μεταφέρονται στο χρόνο από στόμα σε στόμα, τα παραμύθια έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: τι είναι παραμύθι, τι είναι παραμυθάς, η αφήγηση είναι τέχνη και μία συμβολική προσέγγιση του “Καημού”, του πιο αγαπημένου παραμυθιού της συγγραφέως.

“Οι παραμυθάδες είναι μεγάλοι ψευταράδες που όμως λένε πάντα την αλήθεια”, γράφει η Λίλη Λαμπρέλλη. “Αυτή την αυθαίρετη αλήθεια που παρέλαβα θα ήθελα να καταθέσω, με κάμποσες επαγωγικές σκέψεις από τη δική μου εμπειρία, ελπίζοντας κάποιοι να θελήσουν να την παραλάβουν, και αφού πετάξουν ό,τι τους είναι περιττό κι ανώφελο και προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι, να την παραδώσουν με τη σειρά τους σε άλλους κι εκείνοι σε άλλους. Η προσέγγισή μου είναι πρακτική γι’αυτό και δεν απευθύνομαι σε θεωρητικούς του παραμυθιού, αλλά σε δυνάμει παραμυθάδες.”  Όσο για το ποιος μπορεί να αφηγηθεί, η συγγραφέας δηλώνει ευθαρσώς: “Για μένα, όλοι! Όχι όλα τα παραμύθια, όχι όλες τις στιγμές, αλλά όλοι -ο καθένας με τον τρόπο τον δικό του”.

Αν έως τώρα το να διηγηθείτε παραμύθι σάς φαινόταν μια διαδικασία άγνωστη και απρόσιτη, τώρα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα μυστικά της τέχνης της αφήγησης και να κερδίσετε τους γύρω σας.

Σελίδες 208, τιμή 11,90 ευρώ, εκδόσεις Πατάκη